این سوالی است که بسته به وضعیت اقتصادی، شغلی، سنی و ... پاسخ های متعدد و متفاوتی می تواند داشته باشد.
اکثر افرادی که ساعت مچی به دست می بندند، اطلاع از وقت و زمان را دلیل بستن ساعت می دانند. افرادی که شاید خیلی از آنها هم وقت شناس نباشند.
ساعت مچی، وسیله ای است که در ابتدای پیدایش، کالایی لوکس به حساب می آمد و بیشتر در اختیار طبقات مرفه جامعه قرار داشت.
در حال حاضر، ساعت های چینی بازار خرید و فروش این کالا را قبضه کرده اند.
ساعت هایی که اگرچه بیشتر مواقع کیفیت بالایی ندارند اما از استقبال خوبی برخوردارند
در آن زمان سوئیس به عنوان تنها تولیدکننده ساعت در جهان، مدت ها یکه تاز بازار ساعت در جهان بود.
این روند ادامه داشت تا اینکه شکسته شدن انحصار سوئیس در تولید ساعت و در نتیجه تولید انبوه ساعت توسط شرکت های ژاپنی و به دنبال آن کره ای و چینی باعث شد انواع ساعت مچی وارد بازار شود و اکثر افراد جامعه از فقیر و غنی صاحب ساعت مچی شوند.
البته مارک و جنس ساعت هایی که میهمان مچ افراد فقیر و غنی هستند با هم متفاوت است.
افرادی که از موقعیت مالی خوبی برخوردارند، معمولا ساعت های سوئیسی اصل که در ردیف ساعت های گران قیمت است را انتخاب می کنند.
«سواچ»، «رولکس»، «تیسوت» چند مارک معروف از ساعت های سوئیسی هستند که قیمتی حدود 40 تا 200هزار تومان و گاه بیشتر دارند.
«لدفورت»، «سیکو» چینی و... نیز از ساعت هایی هستند که با قیمتی حدود 18 تا 30هزار تومان مورد استقبال و توجه قشر متوسط جامعه قرار می گیرند.
«چارلز دلون»، «ویگو»، «سوئیستر»، «رمانتیک» و... نیز از جمله ساعت های چینی هستند که با قیمتی حدود 2 تا 10هزار تومان در بازار خرید و فروش می شوند.
«اکبر نقوی» یکی از فروشندگان ساعت در بازار بزرگ تهران است. وی که از کسادی بازار خرید و فروش ساعت و هجوم ساعت های چینی به بازار، دل پردردی دارد، می گوید: امروزه مشتریان ساعت را سه دسته از افراد تشکیل می دهند، دسته اول افرادی هستند که برای حفظ پرستیژ و وجهه اجتماعی ساعت به دست می بندند که البته بهتر است بگوییم مارک به دست می بندند.
چرا که ساعت در طول شبانه روز حتی یک یا دوبار بیشتر به ساعت گران بهایی که روی مچشان تیک تیک می کند نگاه نکنند اما برای اینکه نشان دهند از قافله و کلاس عقب نمانده اند آن را به مچ می بندند.
دسته دوم، افرادی هستند که واقعا به اینکه چه ساعتی داشته باشند، اهمیت می دهند و کیفیت و کاربرد ساعت برایشان حائز اهمیت است.
این گروه، با توجه به موقعیت اقتصادی خود، سعی می کنند یک ساعت خوب و باکیفیت تهیه کنند.
دسته سوم هم افرادی هستند که از روی عادت و برای اینکه چیزی به روی مچ خود داشته باشند ساعت می بندد. برای این گروه مهم نیست ساعتی که بر مچ بسته اند چقدر کار می کند، یا اصلا کار می کند یا نه؟
به گفته این فروشنده ساعت، در حال حاضر، ساعت های چینی، بازار خرید و فروش این کالا را قبضه کرده اند. ساعت هایی که اگرچه بیشتر مواقع کیفیت بالایی ندارند اما از استقبال خوبی برخوردارند.
«عباس کوثری» یکی دیگر از فروشندگان ساعت می گوید: در حالی که حدود 80درصد تولیدات ساعت جهان در چین صورت می گیرد، چه توقعی می توان داشت که مردم به ساعت های ایرانی توجه بیشتری نشان دهند.
به گفته این فروشنده، «میزان» یکی از مارک های معروف ساعت ایرانی است که در مقایسه با ساعت های چینی هم از کیفیت بالاتری برخوردار است و هم ظاهر زیبا و شکیل تری دارد. اما ... امان از ساعت های چینی!
بله، باز هم همان قصه تکراری. قصه کالای چینی و آه و ناله کالای ایرانی!
البته باید در نظر داشت، ارزان قیمت بودن کالای چینی به معنی بی کیفیتی محض آنها نیست.
یکی دیگر از فروشندگان ساعت، در این باره می گوید: ساعت ها، براساس میکرون میزان طلا، درجه بندی های متفاوتی دارند و شما می توانید ساعت مورد نظر خود را با درجه میکرون بالا، به کارخانه های چینی سفارش دهید. به این ترتیب، شما محصولی دارید که کیفیت بالا و برابر با محصول سوئیس دارد، ولی به علت ارزان بودن هزینه های تولید در چین، به مراتب، ارزان تر از ساعت های تولید سوئیس تمام می شود.
«مریم کلانتر» که برای خرید ساعت به بازار مراجعه کرده است، می گوید: مارک ساعت برای من خیلی مهم است. به همین دلیل حاضرم یا ساعت نداشته باشم و یا اگر دارم یک ساعت با مارک معروف به مچ ببندم.
«سامان سپاسی» فروشنده یکی از نمایندگی های فروش ساعت «اسپریت» است.
به گفته وی، ساعت های این مارک که قیمتی حدود 40 تا 130هزار تومان دارند، جزو یکی از مارک هایی است که طی سال های اخیر توانسته محبوبیت خاصی بین مردم کسب کند و با توجه به هجوم ساعت های چینی به بازار این کالا، ساعت های این مارک از فروش خوبی برخوردارند. به گفته وی، قیمت گذاری روی ساعت های مارک دار، از سوی شرکت مادر صورت می گیرد و در تمام نقاط جهان یکسان است.
به عنوان مثال، ساعت اسپیریت مردانه، مدل 2006، سه موتوره در ایران و سایر کشورها با قیمتی حدود 118هزار تومان به فروش می رسد.
نکته جالبی که در مورد قیمت ساعت های مارکدار باید بگوییم این است که بر خلاف کالاهای دیگر مانند گوشی موبایل، لوازم صوتی و تصویری و... که ورود مدل های جدیدتر به بازار باعث افت قیمت مدل های قدیمی می شود، ورود مدل های جدید ساعت های یک مارک به بازار باعث کاهش قیمت مدل های قدیمی نمی شود.
به طوری که در مواردی قیمت مدل های قدیمی ساعت گاه گران تر از قیمت مدل های جدید یک مارک است.
«علی حمزه ای» کارمند بانک عقیده دارد، از موبایل هم می توان به جای ساعت استفاده کرد با این حال او دوست دارد اگر توان مالی داشته باشد یک ساعت سوئیسی اصل بخرد.
یکی دیگر از فروشندگان ساعت که در نمایندگی «سواچ» مشغول به کار است، می گوید: ساعت های سواچ معمولا اسپرت و مناسب جوانان است، اما در مواقعی شاهدیم افراد میانسال نیز برای خرید ساعت های این مارک به ما مراجعه می کنند.
به گفته وی «رادو»، «الفکس» و «ورساچه» جزو گران ترین مارک های موجود در بازار هستند که گاه با قیمت های میلیونی به فروش می رسند و در نهایت یکی از فروشندگان ساعت، بهترین راه انتخاب و خرید یک ساعت خوب را، خرید از فروشگاه های معتبر می داند و می گوید: در حال حاضر تعدادی از فروشندگان با هزینه کردن مبلغ نه چندان زیادی به دبی سفر می کنند و تعدادی ساعت را به طور شخصی وارد کشور می کنند که این محصولات فاقد ضمانت معتبر و خدمات پس از فروش است. در حالی که بیشتر فروشندگان بازار ایران، ساعت های خود را به طور مستقیم از شرکت مادر تهیه کرده و به همین دلیل امکان ارائه خدمات پس از فروش و ضمانت را دارند.
این طور که به نظر می رسد امروزه ساعت علاوه بر ابزار سنجش زمان، معیار سنجش ثروت و توان مالی نیز به شمار می رود.
به قول یکی از فروشندگان ساعت، امروزه در عرصه بین المللی، ساعت، کت و شلوار و کفش گران قیمت، ملاک تشخیص افراد موفق و ثروتمند است.